BAKA JE UZELA KLJUČALU VODU I URADILA OVO SA UNUKOM: Djevojka je ostala bez riječi!

Loading...

Ponekada postoje situacije u životu za koje izgleda kao da ne postoji izlaz i kraj, kao da smo u ćorsokaku.

Međutim, ova mudra baka pokazala je svojoj očajnoj unuci sa 3 kuhinjska sastojka kako svako od nas može da se izbori sa nevoljama i preprekama u životu. Zvuči čudno? Samo sačekajte kraj priče!

Mlada djevojka posjetila je svoju baku. Ona je pod stresom i nezadovoljna je svojim životom – ništa joj ne ide po planu. Svaki put kada pomisli da je riješila neki problem, novi se pojavi. Djevojka je to ispričala baki i rekla joj da ne zna kako više da se izbori sa tim.

baka-djevojka-696x470

Bez ijedne riječi, starica je otišla u kuhinju. Napunila je 3 lonca sa vodom i stavila na šporet. Kada je voda počela da ključa, u prvi lonac stavila je nekoliko šargarepa, nekoliko jaja u drugi i u posljednji nekoliko zrna kafe.

Poslije 20 minuta, isključila je šporet i sadržaj iz svake šerpe stavila je u različite činije. Onda je pitala unuku:

„Šargarepe, jaja ili kafa?“

Baka joj je rekla da osjeti kuvanu šargarepu, da očisti tvrdo kuvana jaja i da uzme gutljaj kafe. Unuka je uradila kako joj je rečeno:

„Ali zašto sve to radim?“, pitala je djevojka još uvijek zbunjena.

Baka je objasnila: svaki od ova 3 sastojka morala su da se suoče sa nekim posljedicama, bili su u ključaloj vodi, ali svaki je reagovao drugačije.

„Šargarepe su jake i čvrste ušle u lonac, ali nakon nekog vremena, one su smekšale. Jaje je bilo krhko i lomljivo, njegova tanka opna štitila je tečnost iznutra. Ali kada je skuvano, njihov enterijer je postao jak. Zrna kafe su jedinstvena, ali kada su se našla u ključaloj vodi, ona su promjenila vodu!

I šta si ti?“, pitala je baka unuku.

„Da li si jaje? Šargarepa? Ili kafa?“

„Razmisli ovako: Da li sam šargarepa koja naizgled izgleda jako i čvrsto, ali kada stvari postanu „vrele“ i prepreke moraju da se pređu, ona odustaje i gubi snagu?“

„Da li sam jaje sa taknom ljuskom, ali nakon rastanka, nesreće ili finansijske katastrofe, postajem jaka i nedostižna? Da li djelujem isto spolja, ali sam unutra gorka?“

„Ili sam zrno kafe? Kada voda postane vrela, ono pušta svoju aromu. Kada si zrno kafe, ti mjenjaš situaciju oko sebe nabolje kada sve krene nizbrdo.“

Mudre riječi bake. Ova pitanja bi svako sebi trebalo da postavi kada se suočava sa izazovom, ali isto tako da nauči da prevaziđe sve to u budućnosti.

Nismo mi uvijek kao šargarepe, jaja ili kafa. Možda se vi ponašate normalno kao jaje. Ali u jednom trenutku, jaki ste kao šargarepa. Ali to sve može da se promjeni tokom života – i samo vi ste odgovorni za to! Koji ste vi od ova 3 sastojka?

Loading...


Loading...

Leave a Comment