Evo koje sve opasne činjenice o zdravlju mogu otkriti vaše šake

Loading...

Da li se i vama dešava da osetite bol u rukama ili vam trnu? Da li ste znali da svaka deseta osoba na svetu doživi ovo? Od običnog umora do mnogo ozbiljnijih problema, vaše ruke pokušavaju da vam kažu da nešto nije u redu sa vašim zdravljem.

1. Umor

Image and video hosting by TinyPic

Kako se ispoljava: Kada podižete ili nosite teške predmete, vaše ruke su u neudobnoj pozi i pritisak se vrši na nervima blizu površine kože. Ovo dovodi do osećaja peckanja po svim prstima. Šta da radite: Dobro se naspavajte i uživajte u masaži.

2. Nedostatak vitamina

Image and video hosting by TinyPic

Kako se ispoljava: Nedostatak određenih vitamina (kao što su E, B1, B6 i B12) često mogu da izazovu osećaj peckanja na prstima leve ruke ili leve noge. Šta da radite: Radite na tome da povratite balans vitamina u vašem telu. Konsultujte se sa specijalistom kako bi vam prepisao određenu dozu vitamina (koji nemaju negativne efekte).

3. Oštećena kičma

Image and video hosting by TinyPic

Kako se ispoljava: Različiti problemi vezani za kičmu se mogu ispoljiti na malom prstu leve ruke. Ovo je rezultat prevelikog pritiska koji oštećuju nerve. Šta da radite: Teglite se češće, pokušajte da se bavite jogom, gimnastikom ili plivanjem. Izbegavajte da dugo sedite.

4. Karpal tunel sindrom

Image and video hosting by TinyPic

Kako se ispoljava: Karpal tunel sindrom se često ispoljava na palcu, kažiprstu i srednjem prstu. Zbog određenih radnji koje se iznova ponavljaju kao deo svakodnevnog života, tetive mogu da oteknu, izazivajući ukočenost u ruci. Šta da radite: Bavite se gimnastikom i često se teglite, kako se sindrom ne bi pojavio.

5. Problemi sa cirkulacijom

Image and video hosting by TinyPic

Kako se ispoljava: Bol u prstima na desnoj ruci se može javiti zbog pritiska na površini nerava ruke ili ramena. Peckanje na desnoj ruci takođe može biti uzrokovano kardiovaskularnom bolešću, koja ima uticaj na opšti protok krvi. Šta da radite: Šetajte više ili se bavite gimnastikom kako biste popravili krvne sudove. Veći problemi sa cirkulacijom zahtevaju intervenciju medicinskih stručnjaka.

6. Buergerova bolest

Image and video hosting by TinyPic

Kako se ispoljava: Ova bolest najčešće pogađa pušače. Krvne sudove ometa stalno unošenje nikotina, što zauzvrat dovodi do nedostatka minerala u organizmu. Ovo uzrokuje ukočenost prvo u prstima, a zatim u celoj ruci. Šta da radite: Ne postoji način da se u potpunosti izleči ova bolest, ali je ostavljanje cigareta odličan prvi korak.

7. Dijabetes

Image and video hosting by TinyPic

Kako se ispoljava: Jedan od prvih znakova dijabetesa je osećaj peckanja od nogu do gornjih delova ruku. Ovo se dešava zbog slabog protoka krvi u određenim oblastima, kao i oštećenih nervnih završetaka i vlakana. Šta da radite: Tip 1 dijabetesa se leči insulinom. Tip 2 dijabetesa je često povezan sa lošom ishranom, tako da se konsultujte sa lekarom i uradite analizu krvi.

8. Parkinsonova bolest

Image and video hosting by TinyPic

Kako se ispoljava: Ako vam se tresu ruke nekontrolisano, nemojte odmah da paničite, jer ovo može biti izazvano zbog prevelikog unosa kofeina, određenih lekova (protiv astme ili antidepresivi). Međutim, ako vam se ruke tresu češće, obratite se lekaru, jer postoji mogućnost da imate Parkinsonovu bolest, poremećaj koji pogađa nervni sistem i oštećuje kretanje. Šta da radite: Iako ne postoji lek za Parkinsonovu bolest, postoje lekovi koji povećavaju dopamin u mozgu i pomažu vam da kontrolišete simptome.

9. Plavi prsti

Image and video hosting by TinyPic

Kako se ispoljava: Vrhovi prstiju koji menjaju boju od plave do crvene označavaju Rejnaudov sindrom. Ovo stanje izaziva hladne prste na rukama i nogama i može se osetiti bol, trnjenje i peckanje. Ovo se dešava zbog grčenja krvnih sudova, ali je pravi uzrok nepoznat. Šta da radite: Nosite rukavice, uzimajte prepisane lekove i izbegavajte emotivni stres, pušenje i hladnu temperaturu.

10. Lomljivi nokti

Image and video hosting by TinyPic

Kako se ispoljava: Nokti koji su mekani i savitljivi označavaju nedostatak kalcijuma i proteina. Jedan od znakova je hipokalcemija (nizak nivo kalcijuma) koji može loše da utiče i na kosu i kožu. Šta da radite: Jedite više mlečne proizvode, sardine i spanać. Ako vam to ne pomogne, posetite lekara.

Loading...


Loading...

Leave a Comment