MISTERIJA KOJA NI DANAS NEMA OBJAŠNJENJE Kupio je polovan MP3, a ni slutio nije šta se na njemu nalazi

Loading...

Jedan od najvećih propusta američkih obavještajnih službi desila se prije nekoliko godina kada je Chris Ogle iz Novog Zelanda kupio polovni MP3 pleyer, a na njemu pronašao sigurnosne podatke.

MISTERIJA-_KOJA-_NI-_DANAS-_NEMA-_OBJA_NJENJE-_Kupio-j

On je uređaj za preslušavanje muzike platio 9 dolara, a ni sluti nije šta se na njemu nalazi. Kada je nekoliko dana poslije priključio uređaj na kompjuter, pronašao je podatke u digitalnoj formi uz oznaku strogo povjerljivo. Na njemu se nalazio spisak misija američke vojske u Iraku i Afganistanu, vremena njihovog početka i oružja koje će biti korišteno kao i mjestima na kojima je oružje raspoređeno.

Jedna novinarka se zainteresovala za Chrisov pronalazak, te je čak telefonski kontaktirala jednog vojnika sa povjerljivog spiska. Ovaj je nakon što mu je rekla kako je došla do njegovih podataka i zašto ga zove naprosto zanijemio i prekinuo vezu.

Zvanični Pentagon je dao potvrdu kako je MP3 sa ovim osjetljivim podacima “izgubljen” još 2005. godine te da će se više informacija objaviti nakon što istraga bude privedena kraju.
Ogle je kazao da su Amerikanci imali sreće što je MP3 završio u prijateljskim rukama, te da će rado predati vlastima.

Loading...


Loading...

Leave a Comment