PECKA VAS STRUJA ZAŠTO GOD SE UHVATITE: OVO JE PRAVI RAZLOG ZAŠTO SE TO DOGAĐA

Loading...

Ukoliko vam se često desi da vas udari struja i to svaki put kada dodirnete neki predmet, ne brinite niste jedini. Ovo se češće događa zimi, a kako bi takve strujne udare sveli na najmanju moguću mjeru postoji nekoliko stvari koje možete uraditi .

Jedan od glavnih krivaca tog udara jeste statički elektricitet. Pitate se šta je statički elektricitet? Statički elektricitet je ustvari nakupljanje električnog napuna na površini predmeta.Tako u osnovi, kada se elektroni pomeraju sa jedne površine na drugu preko kontakta dolazi do tog peckanja. Tako kada su obje površine izolatori, one će stvoriti električni napon.

Image and video hosting by TinyPic

U kući i na poslu postoji više izolatora kao što su gumeni đonovi kod patika i cipela, tepisi, vuneni džemperi ili pamučne čarape. Kada hodate po tepihu,vaše tijelo stvara napon kojeg ne može da se oslobodi jer su an nogama ti izolatori.Onda, kada dodirnete metalnu kvaku – znate šta će se desiti. Siv vazduh je takođe dobar izolator, tako da je statički elektricitet najprisutniji u periodu suhih zimskih mjeseci.

Loading...


Loading...

Leave a Comment