TIJELO JEDE SAMO SEBE: 10 teško prepoznatljivih znakova neizlječivih autoimunih bolesti

Loading...

Evo koji to znaci ukazuju da nešto nije u redu sa vašim imunim sistemom i da je vreme da posetite doktora

Autoimune bolesti su bolesti imunog sistema kada imuni sistem greškom počinje da napada delove sopstvenog tela, smatrajući ih za strano telo. Prema istraživanju, autoimune bolesti su jedan od 10 glavnih razloga smrti žena u svim starosnim grupama do 64 godine. Postoji više od 80 različitih autoimunih bolesti, ali neki simptomi su zajednički za sve. Veoma je važno prepoznati prve znake jer rana dijagnostika doprinosi produženju životnog veka, poboljšanju kvaliteta života i smanjenju broja i težine komplikacija. Evo koji to znaci ukazuju da nešto nije u redu sa vašim imunim sistemom i da je vreme da posetite doktora. Hajde da vidimo da li ste u rizičnoj grupi.

1 Glavobolja, zamućenost mozga, smanjena pažnja
1
Glavobolje, zamućenost mozga i drugi specifični simptomi ozbiljno narušavaju kvalitet života. Ovi simtpomi mogu biti povezani sa stresom i manjkom sna, ali su takođe znak poremećaja imunog sistema (lupusa ili anemije, na primer).

2
2
Problemi sa kožom znaju biti veoma uzneiravajući jer je nemoguće izgledati sjajno kada morate sakrivati kožu ispod slojeva odeće. Ako obični lekovi ne pomažu, posetite doktora jer ovi znaci mogu biti uzrokovani hemolitičnom anemijom, psorijazom, sklerodermom i drugim poremećajima.

3 Alergijska astma
3
Nije sigurno da je astma povezana sa autoimunim bolestima, ali mnoga istraživanja su pokazala da ova bolest ima autoimunu osnovu.

4 Umor ili hipoaktivnost
4
Ovi simptomi su zajednički za skoro sve autoimune bolesti i obično glavni znak. Možda primetite da vam uobičajene aktivnosti oduzimaju puno energije, ili se budite umorniji nego što ste legli.

5 Bol u mišićima, slabost, ukočenost
5
Slabost i bol u mišićima mogu svakodnevne aktivnosti kao što je hodanje uz stepenice ili nošenje teških stvari učiniti još težim. Ovi simptomi se mogu pojavljivati i nestajati ili biti konstantni, ali su znak koji ne smete ignorisati jer može biti uzrokovan autoiunim hepatitisom, Hašimoto sindromom, psorijazom, reumatoidnim artritisom i drugim bolestima.

6 Stomačni grčevi, gasovi, nadimanje, dijareja, konstipacija
6
Problemi sa varenjem iznuruju organizam. Oni mogu biti znak autoimunih bolesti kao što je celijakija, ulcerativni kolitis, poremećaji štitne žlezde i drugi.

7 Gubitak ili dobijanje kilograma
7
Neke autoimune bolesti pogađaju štitnu žlezdu. Ovaj organ kontroliše mnoge mataboličke procese u organizmu. Ako ona proizvodi višak hormona ili ne proizvodi dovoljno hormona, ljudi nenamerno dobijaju ili gube kilograme.

8 Utrnulost i peckanje u šakama i stopalima
8
Probadanje, peckanje i gorenje nisu ozbiljni simptomi ako dođu i prođu i ne uzrokuju bol. Ako se dešavaju nekoliko puta nedeljno i primetite druge simptome, mogu bizi znak mnogo ozbiljnijih problema.

9 Gubitak kose
9
Ako naš imuni sistem počne da napada naše folikule kose, dolazi do gubitka kose. Ovaj proces počinje upalom kože temena. Ovo može da utiče i na dlake na drugim delovima tela.

10 Blago povišena temperatura
99
Neobjašnjiva temperatura bez drugih simptoma često se ignoriše. Međutim, ovo je jedan od najtežih simptoma za lečenje. Problem je u tome što temperatura može biti povezana sa mnogim bolestima, a među njima su i autoimune.
Ne očajavajte ako ste primetili neki od ovih simptoma. Postoje i drugi razlozi za njih, ali prva stvar koju morate uraditi jeste da posetite doktora. Bolje sprečiti nego lečiti!

Loading...


Loading...

Leave a Comment