UKOLIKO RIJEŠITE OVU ZAGONETKU, ODMAH DOBIJATE POSAO U GOOGLU – PROBAJTE, NIŠTA VAS NE KOŠTA! (5 Foto + Video)

Loading...

Ukoliko ikada budete željeli posao u čuvenoj kompaniji Googl, moraćete da se pozabavite zagonetkom “100 šešira”.

Autori sa Oxforda, kanadskog Instituta za istraživanja i Googlov DeepMind tvrde da njihova zagonetka može vrlo jednostavno da riješi probleme u komunikaciji u kolektivu jedne kompanije.

Screenshot_1

Ona zapravo predstavlja test koji rješavaju i kandidati za radno mjesto u Googlu.

Screenshot_2

Zagonetka “100 šešira” ide ovako: 100 zatvorenika stoje u liniji jedan iza drugog i svaki nosi crveni ili plavi šešir. Svaki od njih vidi onoga ispred sebe, ali ne i onoga iza sebe – kao ni onaj koji je njemu na glavi.

Screenshot_3

Tada zatvorski čuvar kreće od kraja reda i pita svakog zatvorenika koje boje im je šešir. Ako pogode, spašeni su, a ako promaše, biće pogubljeni. Prednost zatvorenika je što im je dozvoljeno da se svi zajedno dogovore i dođu do plana i strategije kako spasiti život jedno drugome, prije nego što čuvari krenu u ispitivanje.

Screenshot_4

Nakon promišljanja i dogovaranja, utvrđeno je kako će onaj zatvorenik koji je prezadnji u redu, a od kojeg i počinje ispitivanje, reći kako ima plavi šešir – jer on je taj koji vidi sve ispred sebe tako da prvi bira boju. Dakle, broj jedan koji je neparan, tako da će svaki sljedeći neparan biti plave boje – dok je paran šešir crvene boje.

Screenshot_5

Dogovorom i planom svi su ostali spašeni, što je i pokazatelj kako je u ljudskim odnosima najvažnija komunikacija.

Loading...


Loading...

Leave a Comment